Tuesday, February 2, 2010

wanginyeeee... l'occitane

  • adeh..sedih la.. kenapa ek? sebab rambut dah rosak.. =(
  • dah macam2 produk (jenis shampoo) saya pakai.. even petua dah wat..tapi macam tu jugak..huhuu..
  • antara petua yang saya try: 1) yogurt 2) air teh 3) limau purut 4) daun lidah buaya 5) santan dll..
  • tapi wat kadang2 jek..hehe.. pastu merungut tak berkesan pulak..=p
  • itu lah..bahana ikut perasaan remaja sangat waktu sekolah dulu kan rambut dah rosak.. isk3..
  • okay..kamu tahu tak most shampoo yang kita pakai ada SLS? apa tu SLS?
  • SLS tu = sodium laureth sulphate.. tahu tak bahaya? boleh menyebabkan cancer.. kalau nak ikutkan saya check kebanyakan shampu ada sls.. dah cek..penat lah nak cari yang takde..kalau nak yang takde, kena cari shampu organik.. bukan ayam je yang ada organik tau..heee..
  • so, pada suatu hari (eceh..) saya pun baca pasal l'occitane.. macam best.. still ada sls tapi kuantiti sangat sikit..
  • then last sunday terus ajak encik tu pegi cari shampu tu.. ini lah rupanya:
  • tadaaaa! emm..lazat sungguh baunya..waktu kat kedai tu amoi tu suruh bau,tapi saya tak bau sangat pun..pastu lepas pakai..emmm,wanginyeee..! kawan2 pun tegur wanginye shampu...macam pakai perfume..hehehe..
  • result? so far, baru 2kali pakai.. rambut rasa lembut and wangi sangat2.. tahan 2/3 hari.. even saya pegi bersukan main tenis peluh2 tapi rambut mantain wangi gitu..
  • unfortunately saya cuma beli shampu je..teringin gak nak beli 1set ngan conditioner, serum, mask semua tu.. tapi..ehem2..tak mampu lagi.. student lagi katakan..lagipun nak try dulu kan.. maybe next month nak beli conditioner/treatment mask ke.. ^____^
  • kay..ni antara shampu2 yang pernah saya try sebelum ni..
  • yang l'occitane yang the latest la,tu baru try..hehe.. ivy salon care tu baru je beli, baru pakai 2/3 kali..mcm tak best sangat..maklumla rambut i ni sensitip.. T__T
  • sunsilk? oh no no...saya pakai ngan conditioner pun macam bertambah rosak..kering sangat jadi..
  • actually banyak lagi..pantene? ok la.. clear? no! safi? emm,takde efek..
  • jenuh la nak listkan kat sini.. tapi kalau rambut sensitip macam i ni, susah tau.. kalau rambut korang jenis yang ok, cantik, bersyukurlah.. jeles tau.. hehe..
  • psstt! kamu pakai shampu apa ek..? ^__^

2 comments:

Miey said...

Mak aih byknya botol syampu...apa yg berlaku sebenarnya? cterkan apa yg berlaku pd rambut tu...mana lah tahu kot2 sy boleh suggest penyelesaian masalah awk tue..ok?

http://gryphoon81.blogspot.com/

miss noorul said...

oh ya ka, miey? hehe.. actually tak ada la teruk sangat.. cuma rambut macam ada apa tu orang panggil, flyaway hairs ke baby hairs ke ape ntah.. kalau orang utara panggil rambut gatal.. huhu.. so nampak macam tak cantik la. camne nak setel ek? T__T

Post a Comment